10 lucruri incredibile despre epoca Victoriană
Un smog atât de intens încât nu se vedea la un metru distanță, copii care munceau în condiții teribile care astăzi ni se par de neconceput, show-uri macabre unde erau expuse cele mai mari orori ale corpului uman și fotografii artistice cu morți ce păreau vii. Era Victoriană, o perioadă în care s-a scris mult și despre care s-a scris pe măsură. O perioadă care ne fascinează și în ziua de azi prin vălul întunecat care o acoperă. Cum triău oamenii, ce obiceiuri aveau, ce mâncau și ce beau sau cum arăta medicina vremii?
Epoca Victoriană se întinde pe întreaga perioadă de domnie a Reginei Victoria a Regatului Unit. A fost o eră de constrângeri conservatoare, dar în același timp și de evoluție socială și tehnologică.
Cu ce literatură se delectau…
Nu este un secret faptul că în acea perioadă oamenii aveau a apetență extraordinară către macabru. Unul dintre cei mai citiți autori era desigur Edgar Allan Poe cu povestirile sale, urmat îndeaproape de Robert Louis Stevenson cu Dr. Jeckyll și Mr. Hyde și de Mary Shelley cu Frankenstein.
Cum se distrau…
Erau mânați de aceeași pasiune pentru curiozități macabre. Oameni cu malformații fizice majore erau expuși publicului, cu mare pompa. Unul dintre cele mai cunoscute personaje de acest fel a fost Thomas Merrick, supranumit și Omul Elefant. Merrick suferea de o condiție genetică rară, oasele lui fiind afectate de excrescențe diforme.
Cum erau tratați copiii clasei muncitoare…
Cei mai mulți erau trimiși să muncească în mine de cărbune în condiții greu de imaginat care le-au afectat iremediabil sănătatea. Siguranța lor în mină era una precară, existând multe accidente de muncă în urma cărora mulți au murit striviți de pereți surpați prin galerii.
Minele nu erau singurul loc de muncă pentru copii. Foarte mulți erau trimiși încă de la 3 ani să curețe hainele și încălțămintea celor bogați.
Ce le plăcea sa mănânce…
Unul dintre felurile de mâncare preferate de victorieni era supa de broască țestoasă. Grăsimea verde care ieșea la suprafață în timpul fierberii întunecate era considerată un adevărat deliciu.
Ce le plăcea sa bea…
Apa potabilă lasă mult de dorit la acea vreme. Principala sursă era Tamisa. Dar tot acolo se deversa și canalizarea. Mirosul din Londra nu era foarte îmbietor, iar apa era infectă. În consecință, bolile de intestine și de stomac erau la ordinea zilei. Berea era considerată o bautură mult mai sănătoasă, fiind consumată în cantități uriașe chiar și de către copii sau de femei însărcinate.
Cum se machiau doamnele…
Nu se machiau. Doar își ciupeau cu putere obrajii și își mușcau buzele, astfel încât acestea să prindă o culoare mai roșiatică. Rujurile și fardurile erau folosite doar de prostituate.
Cât de sănătoși erau…
Rata de mortalitate era una destul de crescută în era victoriană, mai ales în rândul copiilor. Din cauza apei murdare, oamenii se îmbolnăveau frecvent de diferite boli diareice.
Tuberculoza era și ea răspunzătoare de pierderea multor vieți. Nu existau antibiotice, iar tratamentele care se administrau în spitale nu își dovedeau eficiența.
Cum le plăcea să se fotografieze…
Fotografiile preferate ale victorienilor erau cele cu mortii. Există foarte multe poze de atunci care stau mărturie. Familiile se fotografiau cu cei dragj pe care tocmai îi pierduseră. Morții erau așezați în cadru astfel încât să pară vii. Aveau ochii deschiși și majoritatea erau aranjați stând în șezut.
Cum își spălau dinții…
Pasta de dinți a victorienilor era mult diferită față de ce cunoaștem noi în ziua de azi. De fapt nici nu era o pastă propriu zisă. Era un amestec de miere și cărbune, numită dentifrice, cuvânt importat de la francezi.
Isteria – de vină pentru tot
Orice indispoziție afecta femeile, era pusă de medici pe seama isteriei. Pentru această boală exista și un remediu: masajul pelvian pâna la atingerea parixosmului. Cu alte cuvinte, stimularea vaginlă până la obținerea orgasmului. Partea proastă era ca acești medici curanți, a doua zi sufereau de sindromul tunelului carpian. Degetele lor nu puteau face față valului de bolnave care veneau la tratament.
Și pentru a li se ușura munca, a fost inventat …vibratorul. Cu mult timp înaintea aspiratorului sau a fierului de călcat electric.