Omul care a dat foc „minunii”
A dat foc uneia dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Motivul? Voia ca numele său să rămână celebru în istoria lumii. Doar că a obținut exact contrariul. Autoritățile au dat o lege prin care au interzis tuturor scriitorilor și cronicarilor să menționeze numele piromanului. Cum se numea omul care a dat foc „minunii”și cine era el de fapt?
Se numea Herostat și se presupune că era un un om de rang inferior, probabil un sclav.

Era noaptea de 21 iulie a anului 356. Tocmai se născuse prințul Alexandru, ce avea să devină cel Mare și să schimbe cursul istoriei.
Toți efesieni erau ocupați cu marele eveniment și distrași de la îndatoririle lor. Se spune că până și Artemis a fost prinsă cu garda jos. Templul din Efes dedicat ei era o minunăție rar întâlnită. Un alexandrian l-a descris spunând: „Am văzut zidurile din Babilon, am văzut grădinile din Semiramis, am văzut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rodos, piramidele. Dar când am văzut templul din Efes, celelalte minuni au dispărut ca în ceață.”

În interiorul templului trona o statuie a lui Artemis care avea 2 metri înălțime și era construită integral din aur și argint.
La ivirea zorilor, din măreața clădire mai rămăseseră doar câteva coloane și o dâră imensă de fum negru. Se spune că singurul lucru rămas intact în urma incendiului era chiar statuia Artemisei. Efesienii au lau-o ca pe o minune și s-au simțit obligați să construiască alt templu, chiar mai fascinant decât primul.
Cât despre Herostat, acesta a fost judecat și torturat până a recunosct că a incendiat templul pentru a rămâne în instorie. Drept urmare, autoritățile au luat decizia decizia de le a interzice tuturor scriitorilor să-i menționeze numele. Unii au respectat hotărârea și au spus povestea templului omițând numele lui Herostat, însă alții au relatat în detaliu.

Un nou templu impresionant a fost construit. Gloria sa a durat 600 de ani pînă când goții l-au distrus. Deoarece creștinismul prindea din ce în ce mai mult teren, efesienii nu au mai fost tentați să construiască un nou templu. Rămășițele lui au fost utilizate în construirea altor clădiri, cea mai cunoscută dintre ele fiind Hagia Sofia din Istanbul.