15 aprilie

15 aprilie

Pentru 15 aprilie avem doi sărbătoriți. Primul este un geniu care a desenat elicopterul, parașuta și aeroplanul cu sute de ani înainte ca acestea să fie inventate. Era ambidextru, desenând simultand cu o mână și scriind cu cealaltă și, contrar obiceiurilor culinare ale vremii, era un vegetarian convins. Cel de-al doilea personaj născut într-o zi de 15 aprilie, este un scriitor americano-englez care a îmbogățit literatura universală cu multe opere realiste.

Ați ghicit! Geniul de care vă spuneam, este Leonardo Da Vinci, născut la 15 aprile 1452, în orășelul Vinci din Toscana. A fost fiul unui notar bogat și al unei țărănci, care se presupune că lucrase pe moșia tatălui său.

Leonardo era dislexic și, deși nimeni nu se aștepta , asta nu l-a împiedicat să devină un geniu universal. Era și ambidextru (avea capacitatea de putea săcrie cu ambele nâini) reușind cu o ușurință inexplicabilă să scrie cu o mână și să deseneze cu cealaltă, în sensuri diferite și în același timp.

Pentru a nu-i fi furate ideile, Leonardo își scria invers toate lucrările cu o asemenea dexteritate încât nici măcar nu mai avea nevoie de o oglindă.

Pictorul era foarte milos și mărinimos, motiv pentru care nu putea să mănânce carne. Era un vegetarian convins. Mai mult! Compasiunea pentru animale, l-a împins de mai multe ori să cumpere păsări în colivie, pe care ulterior să le elibereze.

Da vinci a fost pasionat de corpul uman și de suflet, disecând multe cadavre pentru a găsi punctul în care acestea se unesc. În urma acestei pasiuni, a rezultat celebrul desen Omul Vitruvian.

Al doilea sărbătorit al zilei este scriitorul Henry James care s-a născut la 15 aprilie 1843, în New York.

Încă din copilărie a călătorit foarte mult cu familia sa în Europa. La maturitate, după ce și-a terminat studiile, Henry a continuat să călătorească stabilindu-se în cele din urmă în Anglia. În 1915, cu un an înainte de moartea sa, a devenit chiar cetățean al Marii Britanii.

Henry James a adoptat în operele sale un stil realist, el fiind de părere că fiacre scriitor are dreptul de a-și exprima emoțiile prin intermediul personajelor. Una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale este „Portretul Unei Doamne”, apărută în anul 1881.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.