15 aprilie
Pentru 15 aprilie avem doi sărbătoriți. Primul este un geniu care a desenat elicopterul, parașuta și aeroplanul cu sute de ani înainte ca acestea să fie inventate. Era ambidextru, desenând simultand cu o mână și scriind cu cealaltă și, contrar obiceiurilor culinare ale vremii, era un vegetarian convins. Cel de-al doilea personaj născut într-o zi de 15 aprilie, este un scriitor americano-englez care a îmbogățit literatura universală cu multe opere realiste.
Ați ghicit! Geniul de care vă spuneam, este Leonardo Da Vinci, născut la 15 aprile 1452, în orășelul Vinci din Toscana. A fost fiul unui notar bogat și al unei țărănci, care se presupune că lucrase pe moșia tatălui său.
Leonardo era dislexic și, deși nimeni nu se aștepta , asta nu l-a împiedicat să devină un geniu universal. Era și ambidextru (avea capacitatea de putea săcrie cu ambele nâini) reușind cu o ușurință inexplicabilă să scrie cu o mână și să deseneze cu cealaltă, în sensuri diferite și în același timp.
Pentru a nu-i fi furate ideile, Leonardo își scria invers toate lucrările cu o asemenea dexteritate încât nici măcar nu mai avea nevoie de o oglindă.
Pictorul era foarte milos și mărinimos, motiv pentru care nu putea să mănânce carne. Era un vegetarian convins. Mai mult! Compasiunea pentru animale, l-a împins de mai multe ori să cumpere păsări în colivie, pe care ulterior să le elibereze.
Da vinci a fost pasionat de corpul uman și de suflet, disecând multe cadavre pentru a găsi punctul în care acestea se unesc. În urma acestei pasiuni, a rezultat celebrul desen Omul Vitruvian.
Al doilea sărbătorit al zilei este scriitorul Henry James care s-a născut la 15 aprilie 1843, în New York.
Încă din copilărie a călătorit foarte mult cu familia sa în Europa. La maturitate, după ce și-a terminat studiile, Henry a continuat să călătorească stabilindu-se în cele din urmă în Anglia. În 1915, cu un an înainte de moartea sa, a devenit chiar cetățean al Marii Britanii.
Henry James a adoptat în operele sale un stil realist, el fiind de părere că fiacre scriitor are dreptul de a-și exprima emoțiile prin intermediul personajelor. Una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale este „Portretul Unei Doamne”, apărută în anul 1881.