Agatha Christie
Agatha Christie a dispărut zilele trecute de la domiciliul său. Celebra scriitoare sunase cu câteva ore înainte la poliție să spună că se teme pentru viața ei. Principalul suspect este chiar soțul Agathei, Archibald Cristie, care se pare că are o legătură extraconjugală și dorește să divorțeze.
Surse judiciare au confirmat că Archibal Christie tocmai a fost eliminat de pe lista suspecților. Alibiul său a fost confirmat și de amanta acestuia, Nancy Neele cu care petrecea o seară romantică la momentul dispariției soției sale. Autoritățile au găsit-o pe Agatha după 11 zile, după ce au fost alertate de un ospătar al unui hotel din Yorkshire. Scriitoarea se cazase sub numele fals de Theresa Neele. Coincidență sau nu că folosise tocmai numele de familie al amantei soțului său?
Cunoștințețe ei afirmă că scriitoarea nu este tocmai o persoană agreabilă și ușor de înțeles. Unii o cataloghează drept ”fițoasă”. Nu suportă ”aglomerația, înghesuiala, vorbitul tare, gălăgia, vorbăraia, petrecerile, fumul de țigară și fumatul în general, orice fel de băutură, exceptând cele puse în mâncare, marmelada, stridiile, mâncarea călduță, norii întunecați, picioarele păsărilor și păsările în sine și mai ales gustul și mirosul de lapte cald.”
Imediat după ce a fost găsită, Christie a afirmat că suferă de amnezie și nu își amintește cine este. Mult mai târziu, abia spre bătrânețe a recunoscut că dispariția ei a fost un plan de a se răzbuna pe soțul infidel și a-l face să se întoarcă la ea. Diversiunea ei nu a dat roade, cuplul urmând să divorțeze doi ani mai târziu.
Agatha și Archibald s-au căsătorit în urmă cu 12 ani. În timpul războilui, el a fost pilot în Forțele Aeriene Britanice, iar ea a lucrat ca asistentă într-un dispensar. Aici a învățat cam tot ce se putea despre otrăvuri și efectele acestora asupra organismului uman. Așa au început să se nască romanele ei polițiste, în care mai mult de jumătate din crime sunt comise prin otrăvire. ”Dă-mi o sticluță mică și mortală cu care să mă joc și sunt fericită”, obișnuia ea să glumească.
Imediat ce războiul a luat sfârșit, Agatha a petrecut un an și jumătate la concepera primului său roman. I-a dat viață detectivului rotofei, cu mustăți răsucite, mereu aflat din întâmplare la locul crimelor. La acea vreme habar nu avea că belgianul Hercule Poirot va deveni unul dintre cele mai cunoscute personaje ale literaturii universale. Atât de cunoscut încât în umtimul roman în care este omorât, va avea parte de un obituar în The New York Times.
Poirot și-a făcut debutul în romanul Misterioasa afacere de la Styles. Însă vânzările au fost atât de slabe, încât nimeni nu ar fi bănuit succesul de mai târziu. Banii au început să vină abia peste șase ani, după apariția romanului Cine l-a ucis pe Roger Ackroid?Agatha Christie reușise să revoluționeze romanul polițist. Multe personaje, intrigi, răsturnări de situație și mai ales posibilitatea oferită cititorilor de a încerca ei înșiși să descopere criminalul. Iată, ingredintele care i-au adus succes autoarei și pe care le va folosi în întreaga sa carieră.
O carieră extrem de fructuasă care numără 93 de cărți polițiste și 17 piese de teatru. Și oricât de incredibil ar părea a publicat și 6 romane de dragoste, pe care însă nu le-a semnat cu numele ei ci cu pseudonimul Mary Westmacott. Și l-a întrecut chiar și pe Shakespeare, cărțile ei fiind traduse în 103 limbi.
Pe măsură ce vânzările cresc și devine tot mai celebră, Agatha introduce în scenă un nou personaj, de această dată feminin. Miss Jane Marple este o capricioasă fată bătrână, construită după chipul și asemănarea bunicii autoarei. Noul personaj a apărut din simplul motiv că Hercule Poirot începuse să o enerveze și să o plictisească pe autoare. Obișnuia să-l numească ”ticălos egocentric nesuferit”. Ar fi renunțat cu plăcere la el definitiv ”dar trebuie să existe mai departe pentru că oamenii s-au atașat atât de mult de el.”
După divorțul de Archie în viața amoroasă a scriitoarei a apărut Max Mallowan, un arheolog cu 15 ani mai tânăr. S-au căsătorit la doi ani supă divorț, în 1930. Dar Agathei i-a fost scris să fie din nou înșelată. Noul ei soț a avut nenumărate aventuri, peste care însă ea a trecut și au reușit să aibă o căsnisie lungă de peste 45 de ani.
Având în vedere profesia de arheolog a soțului, Agatha l-a urmat la multe săpături în Orientul Mijlociu, cardu în care se vor desfășura acțiunile multor romane de-ale sale.
Foarte puțină lume știe că cea mai bine vândută autoare al tuturor timpurilor nu putea de fapt să scrie de mână. Suferea de disgrafie, o afecțiune care o împiedica sa scrie ceva lizibil. Dacă vă întrebați totuși cum a reușit să conceapă atâtea romane fără să pună mâna pe vreun creion, răspunsul este simplu: le dicta unei persoane angajată special pentru a i le scrie.
După moartea Agathei (la 85 de ani) drepturile de autor au fost preluate de fiica acesteia, iar acum îi aparțin nepotului său care se ocupă de gestionarea întregii opere a bunicii sale.