Bad Surgeon

Bad Surgeon

I-a promis logodnicei sale o nuntă „regală”, la un palat superb din Italia. Însuși Papa Francisc va oficia căsătoria iar Elton John și Andrea Bocelli vor cânta pe tot parcursul evenimntului. Printre invitați, se vor afla soții Clinton, președintele Franței, familia Obama și…Putin.

Mai este doar o lună până la grandioasa ceremonie. Invitațiile au fost trimise, oameni din toată lume și-au cumpărat biletele de avion… Doar că, Benita are parte de șocul vieții ei:  totul fusese o minciună.

La somptuosul palat nu se făcuse nicio rezervare, Papa, Elton și președinții habar nu aveau de eveniment iar Făt-frumos era deja însurat.

Însă cea mai gravă miciună a chirurgului Paul Macchiarini a fost chiar invenția sa, care a provocat moartea a opt pacienți. Și totul s-a întâmplat cu știința și sub oblăduirea Institutului Karolinska din Suedia.    

Mai multe despre Macchiarini, subiectul documentarului „Bad Surgeon” de pe Netflix, citiți mai jos:

Manipularea

A reușit să manipuleze simultan, nu mai puțin de trei femei. Una îi era soție, iar două, amante. Niciuna dintre ele nu știa de existența celorlalte. Le mințea cu atâta abilitate, încât toate trei îl credeau orbește.

Pe plan profesional era considerat un pionier în domeniul medicinei regenerative, un geniu care inventase primul organ din plastic ce putea fi transplantat la om cu ajutorul celulelor stem.

Macchiarini își promova cu mândrie traheea artificială beneficiind de susținerea deplină a Institutului Karolinska, cel de la care pleacă premiile Nobel pentru medicină.

Iar pacienții nu au întârziat să apară. Oameni chinuiți de boală, aflați în fază terminală sau pur și simplu oameni cu mici probleme de sănătate, dornici să le rezolve pentru a-și crește calitatea vieții.

Inițial, fiecare caz în parte era prezentat în fața camerelor ca o mare reușită. După aceea, peste poveste se așterenea tăcerea.

Citiți mai jos ce soartă au avut pacienții chirurgului Paolo Macchiarini aka Bad Surgeon:

Claudia Castillo

No Medical Miracles Allowed On This Plane, Airline Says : Krulwich ...

Născută în 1977, columbianca stabilită în Spania suferea de tuberculoză și avea căile respiratorii afectate. Prin urmare, la 12 iunie 2008, ea a primit o grefă de trahee provenită de la un cadavru. Acest organ a fost preparat fără știrea autorităților într-un laborator veterinar de la Universitatea din Bristol.

Azi, Claudia trăiește și este relativ bine, dar i s-a îndepărtat transplantul.

Ciaran Finn-Lynch

Stem cell technique gives ill Northern Ireland boy a new windpipe ...

În martie 2010, Macchiarini doar a asistat la un transplant efectuat de chirurgii de din Londra. Pocedura a fost similiară cu cea folosită în cazul Castillo. Ciaran Finn-Lynch s-a născut cu o trahee cu diametrul de 1 mm, iar eforturile de a o lărgi i-au provocat complicații grave. Spre deosebire de procedura Castillo unde Macchiarinii a omis,  în acest caz, traheea prelevată a fost însămânțată cu celulele stem ale băiatului cu doar câteva ore înainte de a fi implantată. Operația a fost un succes, iar rapoartele anuale arată că fostul pacient duce o viață normală.

Keziah Shorten

Adolescenta britanică Keziah Shorten avea cancer la trahee. În 2010, Macchiarini a efectuat un transplant de la un cadavru, similar cu cele două anterioare. Cu toate acestea, transplantul respectiv a eșuat, iar Macchiarini i-a implantat o trahee din plastic.

A doua operație a lui Shorten a avut loc în septembrie 2011, dar în ianuarie 2012, Keziah era deja moartă.

Andemariam Teklesenbet Beyene

Andemariam Teklesenbet Beyene a fost un bărbat din Eritreea care făcea un masterat în Islanda atunci când a fost diagnosticat cu cancer. Cancerul a fost tratat clasic, cu chimioterapie și intervenție chirurgicală în 2009, dar în 2011 traheea sa a fost din nou obstrucționată. Medicii i-au recomandat lui Beyene îngrijiri paliative. Disperate, ruele au apelat la Macchiarini.

În acest caz, Macchiarini a colaborat cu oamenii de știință de la University College London pentru a fabrica o trahee complet sintetică, însămânțată cu celulele stem din măduva lui Beyene. Operația a avut loc în iunie 2011 fiind intens mediatizată și prezentată ca un succes.

Până la sfârșitul anului, implantul a cedat și, deși Beyene a reușit să își finalizeze doctoratul în 2012, a murit în ianuarie 2013. Autopsia a arătat că avea o infecție pulmonară cronică, un cheag în plămân, iar traheea sintetică se desprinsese și era în putrefacție.

Christopher Lyles

Christopher Lyles a trăit în Statele Unite și a avut cancer la trahee, care a fost tratat prin radioterapie și operație. A auzit despre tratamentul lui Beyene și, prin intermediul medicului său, i-a cerut lui Macchiarini să facă același lucru pentru el. Macchiarini a fost de acord, creând o trahee complet sintetică însămânțată cu celule stem de la Lyles. Acesta a murit subit în 2012, imediat ce a fost externat. Nu a fost efectuată nicio autopsie.

Iulia Tuulik

Spre deosebire de ceilalți pacienți, Iulia nu suferea de o afecțiune care să-i pună viața în pericol. Ea suferise leziuni la trahee într-un accident de mașină, dar putea respira printr-o stomă. Macchiarini îi promisese că va duce o viață normală dacă va apela la un transplant cu un organ sintetic.

Paolo și echipa sa au sărbătorit inițial operația ca pe un triumf medical într-o conferință de presă. Din păcate, traheea de plastic a cedat, ceea ce a dus la o înlocuire, și ea tot nereușită.

După luni de agonie, Iulia a dezvăluit printr-un e-mail că trăiește un calvar. Noua trahee putrezise iar ea emana un miros atât de înțepător încât „oamenii se îndepărtau tremurând”.

Ulterior s-a descoperit că Macchiarini a efectuat proceduri medicale în Rusia fără a avea o licență medicală valabilă pe teritoriul acestei țări. În plus, acesta nu a prezentat nicio documentație la registrul de stat cu privire la materialele utilizate pentru crearea traheei artificiale. (Bad Surgeon)

Alexander Zozulya

Un caz similar al Iuliei Tuulik. Pacientul suferise o traheostomie în urma unui accident de mașină. Viața nu îi era pusă în pericol, dar Macchiarini l-a convins că va duce o viață normală cu o trahee din plastic. La fel ca în cazul Iuliei, primul implant a cedatm urmând un al doilea, care în cele din urmă a dus la decesul în chinuri al pacientului.

Yesim Cetir

Poate cel mai dramatic caz al doctorului Macchiarini. În vârstă de 26 de ani, Yesim, o studentă din Turcia, a devenit victima a unei operații în țara sa natală. Intervenția era una banală și avea ca scop rezolvarea problemelor de transpirație a mâinilor. Această procedură a dus la deteriorarea traheei, la complicații de drenaj pulmonar și la o tuse cronică persistentă. Deși aceste afecțiuni nu i-au pus viața în pericol, ele i-au diminuat semnificativ calitatea vieții. Când renumitul doctor Paolo Macchiarini a vizitat Istanbulul, familia lui Yesim a decis cu nerăbdare să îl întâlnească, iar la 25 martie 2012, doctorul Macchiarini a fost de acord să îi acorde asistență.

În 2012 acesta i-a îndepărtat mai întâi plămânul stâng și i-a înlocuit traheea cu o țeavă, apoi a înlocuit țeava cu o trahee de plastic tratată cu celule stem. În anul următor, implantul a cedat, iar Macchiarini l-a înlocuit cu un al doilea

Tânăra a suferit multe complicații în urma acestei proceduri. Avea nevoie să i se curețe căile respiratorii la fiecare patru ore și suferea de o gravă insuficiență renală.

Implantul, care putrezise și de data aceasta, i-a fost îndepărtat și înlocuit cu o trahee provenită de la un cadavru.

Corpul ei tânăr nu a cedat imediat. Yesim a stat internată timp de patru ani pe o secție de terapie intensivă și a suferit peste 200 de intervenții chirurgicale. În final, rezultatul a fost același. (Bad Surgeon)

Hannah Warren

În aprilie 2013, Macchiarini a implantat o trahee sintetică îmbibată în celule stem unei fetițe din Statele Unite, născută cu o malformație. Intervenția i-a implicat și esofagul, care nu s-a vindecat corespunzător și a necesitat o a doua operație în iunie. Hannah a murit la 6 iulie 2013, din cauza complicațiilor celei de-a doua operații. (Bad Surgeon)

Sadiq Kanaan

Tot în 2013, Sadiq Kanaan a primit un implant traheal sintetic de la Macchiarini. Și acesta a murit mai târziu în același an.

Dmitri Onogda

Cel mai norocos pacient al lui Macchiarini. Grefa lui Dmitri a început să cedeze la șase luni de la operație, dar a reușit să o scoată cu succes și acum trăiește cu o traheostomie.

Prin urmare, dintre toate persoanele bolnave din punct de vedere medical cărora Paolo le-a furnizat vreodată un implant biologic sau sintetic, cel puțin 8 dintre ele au murit din cauza comportamentului său necorespunzător în cercetare. Implanturile sale au fost testate direct pe oameni, sărind peste etapa cobailor.

Timp de ani buni a făcut experimente pe oameni de pe trei continente. Și ar face-o și în continuare dacă Benita Aleexander, femeia pe care a înșelat-o nu ar fi jurnalistă și nu ar avea posibilitatea să îi mediatizeze cazul.

(Bad Surgeon)

Surse:

Netflix: Bad Surgeon

Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.