Cine este de fapt Gachet, doctorul care l-a îngrijit pe Van Gogh în ultimele luni de viață?

Cine este de fapt Gachet, doctorul care l-a îngrijit pe Van Gogh în ultimele luni de viață?

Vincent van Gogh s-a  luptat cea mai mare parte a vieții cu doi demoni îngrozitori: depesia și schizofrenia. Deși a petrecut multă vreme în azile, calitatea vieții lui nu s-a îmbunătățit. Picta cu fevoare, dar nu reușea să vândă niciun tablou. Drept dovadă, în timpul vieții a vândut o singură pictură. În aceste condiții, nu reușea nici măcar să se întrețină. Fratele lui, Theo, era cel care îi purta de grijă și îi trimetea bani.

Situația pictorului se agrava constant, culminând cu celebrul episod în care a rămas fără o ureche. Nici până în iua de azi nu se știe cum s-a întâmplat cu adevărat. Cert este că Vincent avea o nevoie disperată de ajutor.

Atunci a auzit Theo de doctorul Gachet. Il recomandase un fost pacient căruia terapiile medicului îi fuseseră de mare ajutor.

Van Gogh a petrecut aproape un an cu Gachet.

În primele scrisori trimise către fratele său de la sanatoriu, Vincent îl descrie pe doctor ca pe un prieten extraordinar, chiar „un suflet pereche.” În perioada cât s-a aflat sub îngrijirea medicului, starea mentală a pictorului se îmbunătățise vizibil.  Se spune că tratamentele lui ar fi inclus și ingerare de plante opioide. Una dintre acestea ar apărea și în tabloul care îi poartă numele.

Oricum ar fi fost, doctorul i-a făcut o impresie puternică lui van Gogh, pictorul imortalizându-l în două portrete realizate în ultimul an al vieții sale.

Toți se așteptau ca Gachet să îl fi salvat pe van Gogh din abisul gândurilor sale.

Multe voci l-au și arătat cu degetul la 27 iulie 1980 , când artistul și-a tras un glonț în piept cu un revolver și a murit două zile mai târziu. În perioada sa de agonie le-a răspuns cu fermitate polițiștilor care anchetau cazul: „Corpul meu este al meu și sunt liber să fac ce vreau cu el. Nu acuzați pe nimeni, eu sunt cel care a vrut să se sinucidă”.

Portretul doctoriului Gachet de Norbert Goeneutt

Van Gogh nu fusese primul pictor care apelase la serviciile lui Gachet și nici primul căruia îi pozase. Ambroise Detrez, Norbert Goeneutte și Émile Bernard au realizat de asemenea portretele lui Gachet.

Acum, cele două portrete care nu au valorat nimic la vremea aceea, fac parte acum dintopul celor mai scumpe tablouri din lume. Primului dintre ele i s-a pierdut urma după ce a fost vândut pentru o sumă colosală la o celebră casă de licitații. Cel de-al doilea se află expus la Musee d’Orsay din Paris și e învăluit în controverse. Șeful Serviciului Național al Muzeelor din Franța și-a manifestat îndoiala cu privire la originalitatea acestuia spunând: „La baza incertitudinii se află faptul că van Gogh nu menționează această a doua versiune – care nu este semnată și care pare a fi o lucrare mai grăbită și mai puțin bine finisată – în niciuna dintre numeroasele sale scrisori către fratele său.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.