Căderea Uriașilor
Poștașul merge prin sat cu o tolbă uriașă plină de telegrame. Femeile stau toate în porțile caselor, cu ochii ațintiți spre el și cu mâinile la gură. Cum băiatul se apropia de ele și le întindea hârtia, ele se îndoiau de durere și începeau să plângă. Știau ce scrie acolo dinainte de a citi! Fiul sau soțul lor murise. Băiatul mergea în zigzag de-a lungul străzii, un înger al morții cu șapca de poștas. Ethel se întreba câte telegrame mai are în sac. Care era cauza acestor scrisori sinistre? Aflați din articolul de mai jos:
Williams
În aer se simțea aerul greu al războilui care bătea la ușă. Marile puteri așteptau încordate orice pretext pentru a-și trimite soldații pe front, în timp ce clasele muncitoare se luptau pentru condiții mai bune de muncă. În satele miniere din Țara Galilor, oamenii mureau pe capete în subteran în accidente de muncă oribile. Minerii simțeau nevoia de protecție la locul de muncă, motiv pentru care au început să se grupeze în sindicate. Tatăl lui Billy și Ethel Eilliams era liderul de sindicat din Aberowen. Cu argumente puternice și cu un talent fantastic de oratorie, a reușit să obțină anumite beneficii pentru mineri. Dar din păcate, doar pe hârtie, nu și în practică. Așadar, după o nouă explozie s-a dovedit că locurile în care ar fi trebuit să se afle utilajele moderne de stingere a incendiilor erau de fapt…goale. Și din nou mulți oameni și-au găsit sfârșitul în galeriile întunecate.
Ethel și Fitzerberg
Dar nici el, nici doi copii nu aveau să renunțe. Și Ethel și Billy au moștenit de la tatăl lor spiritul activ și întreprinzător. Ethel fusese întotdeauna altfel decât celelalte fete din sat. Lucra ca menajeră la conacul contelui Fitzherbert. Istețimea și frumusețea ei nu i-au rămas indiferente stăpânului, care, deși căsătorit cu o prințesă rusoaică, a început o aventură cu servitoarea. Idila a continuat cu pasiune până când Ethel a rămas însărcinată. După cum era de așteptat, a fost nevoită să-și părăsească slujba și totodată să se mute la Londra.
Maud
Fitzerberg nu era singurul de la conac care avea o viață amoroasă complicată. Maud, sora lui, era îndrăgostită până peste cap de dipomatul german Walter von Ulrich, dar din păcate dragostea lor era imposibilă. Mai ales acum, în prag de război, când fiecare se afla în tabăra adversă. Singura modalitate de a-și trăi viața împreună, era ca ea să fugă în Germania. Cu Ethel și vărul lui homosexual ca martori, au făcut o nuntă rapidă și au părăsit Anglia.
Frații Peshkov
Între timp, în altă parte a Europei, se consumau alte drame. Rusia țaristă ajunsese la sapă de lemn. Oamenii își duceau viețile mizerabile de pe o zi pe alta, mâncând mai nimic. Grigori și Lev Peshkov rămăseseră orfani după ce mama lor fusese executată într-o piață publică. Grigori a avut grijă toată adolescența de fratele lui mai mic, Lev, nici pe departe la fel de responsabil ca el. Acum, când erau bărbați în toată regula, Grigori lucra ca muncitor la uzinele Putilov, în timp ce Lev își câștiga existența din mici furtișaguri și fărdelegi. Grigori își punea bani deoparte să plece în America, în timp ce Lev îi cheltuia pe femei și băutură.
Pe Katerina, Grigori a salvat-o din mâinile unor polițiști abuzivi, A luat-o în casa în care locuia cu Lev și s-a îndrăgostit nebunește de ea. Doar că ea, picase în mrejele lui Lev. Dar Lev nu avea niciun gând de însurătoare. De data aceasta intrase într-un bucluc mai mare ca oricând. Pentru a-și scăpa fratele, Grigori îi dă toți banii strânși de el să fugă în America.
Katerina, însărcinată și abandonată, rămâne în grija lui Grigori care va ajunge un respectat revoluționar.
Dewar
Nici peste ocean Lev Peshkov nu s-a ținut departe de probleme. S-a angajat ca șofer în casa unui celebru mafiot și a lăsat-o gravidă pe fiica acestuia, Olga. Tânăra urma să aibă un viitor strălucit în societatea americană alături de pretendentul său Gus Dewar, provenit din neam de senatori.
Pentru a păstra intactă onoarea familiei, Olga este măritată cu forța cu Peshkov care ajunge astfel unul dintre cei mai bogați oameni din America.
Gus Dewar, cu inima frântă, se dedică trup și suflet politicii, fiind unul dintre cei mai apropiați consilieri al președintelui Woodrow Wilson.
Războiul
La 28 iunie 1914, s-a ivit în sfârșit pretextul pe care îl așteptau europenii. Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei a fost asasinat la Sarajevo de studentul bosniac Gavrilo Princip. În doar câteva săptămâni, Europa se afla în război. Și nu după mult timp, acesta s-a extins la nivel mondial.
Viața bărbaților s-a mutat în tranșee, în timp ce femeile au preluat toate responsabilitățile lor.
Ethel, spre exemplu, devine sufragetă și luptă aprig pentru drepturile femeilor împreună cu Maud. Devine o persoană importantă pe scena politică ajungând un membru de seamă în Camera Comunelor.
Pe front fiecare tabără are impresia că este mai presus decât cealaltă. Dar până la urmă, moartea lovește cu aceeași putere în oricare dintre ele. În sate, oamenii se speriau de poștaș. Dacă acesta se apropia de casa lor, cu siguranță un membru drag al familiei murise pe front.
Pentru ce?
După aproape 4 ani în care popoarele au sângerat, și la propriu și la figurat, războiul s-a stins. Forțele aliate câștigaseră. Făcând bilanțul pierderilor omenești și economice, pentru mulți era greu de înțeles chiar și acum, care a fost scopul acestui război. Cu Germania în frunte, țările implicate erau cuprinse de sărăcie și dezordine. Un moment prielnic pentru liderii radicaliști să se evidențieze și să pună bazele unor regimuri de coșmar.
Conflictele nu au fost stinse cu adevărat iar focul lor mocnit putea oricând să se transforme într-o vâlvătaie care să acopere întreaga omenire. Ceea ce s-a și întâmplat! După căderea uriașelor imperii, pe tronul puterii au urcat tirani care se voiau și mai uriași decât predecesorii lor. Aceștia au așternut peste omenire o iarnă îngrozitoare fără nicio urmă de speranță de revenire la viață.
Recomand?
Da! Cu mâna pe imimă! Trilogia secolului a lui Ken Follet a urcat pe primul loc în topul preferințelor mele literare. De ce? Din foarte multe motive. În primul rând am înțeles în sfârșit ceea ce niciodată nu mi s-a explicat la orele de istorie. Follet are un stil unic de a povesti fapte reale pe care le împletește cu personaje imaginare ale căror întâmplări ne transportă cu ușurință în acele vremuri. Deși surprinde cu mare precizie un fragment important al istoriei noastre recente, cartea nu este un manual cu multe date, nume și bătălii.
Din contră! Este un roman care le are pe toate. Cititorul este martor al războiului prin intermediul celor cinci familii din Europa și America. Fiecare personaj este viu, pare real și este imposibil să nu simți ce simte și el. Cititorii au parte de povești de dragoste impresionante, presărate cu descrieri erotice, de conflicte psihologice, de cancanuri politice sau de povești cu mafioți.
Nu vă speriați de numărul de pagini! Se citește ușor și se lasă cu regret odată ce se dă ultima pagină.