Cele trei fiice ale Evei

Cele trei fiice ale Evei

de Elif Shafak

Acuzații grave la adresa unui celebru profesor de la Universitatea Oxford. O studentă din Turcia a încercat să se sinucidă dupa ce ar fi avut o legatură amoroasă cu  profesorul său care ii preda lecții „despre Dumnezeu” . Este sau nu domnul Azur vinovat? Click pe link pentru declarațiile fetei (Atentie! Conține spoilere! )

Istanbul, 2016. Peri și fiica ei adolescentă se îndreaptă cu mașina spre o petrecere din înalta societate. La un semafor, sunt jefuite de un om al străzii. Acest eveniment neplăcut, care se putea sfârși tragic, a scos la iveală o poză din tinerețea ei, pusă la păstrat într-un compartiment ascuns al portofelului. Trei fete și un profesor în fata prestigioasei Universități Oxford. Suficient cât să-i declanșeze un val de amintiri din copilarie și tinerețe.

Peri se născuse și copilărise în Istanbul, într-o familie în care fiecare avea convingeri religioaase diferite și uneori chiar duse la extrem. Mama ei era habotnică, superstițioasă și tradiționalistă, în timp ce tatăl ei era un ateu convins, militant pentru educația și drepturile femeior. El a fost cel care a insistat și a făcut sacrificii materiale pentru a-și vedea unica fiică studentă la Oxford.

Peri era veșnic la mijloc. Împărtășea dragostea pentru învățătură a tatălui, dar se temea și de divinitatae răzbunatoare pe care o invoca mama. A continuat să ezite chiar și când a ajuns la Oxford, unde s-a împrietenit cu alte două fete de religie musulmană: Shirin, o englezoaică atee și modernă și Mona, opusul ei, adeptă a burcii, nelipsită de la rugaciuni și cu frica lui Allah. Între ele, Peri se simțea la fel de nehotarată ca acasă. De aceea s-a lăsat rapid convinsă de Shirin să participe la seminariile „despre Dumnezeu” ale profesorului Azur. Poate aceasta era calea prin care își va descoperi identitatea.

Era altfel decât orice alt profesor pe care îl cunoscuse până atunci. Cu părul vâlvoi, neglijent și nonconforist, cu o cultură generală fabuloasă și un stil aparte care il făcuse celebru în tot campusul, Azur avea toate ingredientele necesare pentru a le „cădea cu tronc” studentelor lui. Nu oricine putea participa la orele lui. Mulți își doreau dar puțini reușeau să intre. Odată admiși, studenții erau fascinați. Ori îl iubeau ori îl urau, dar erau fascinați. Peri îl iubea. Și nu oricum ci cu o pasiune care o speria. Ar fi făcut orice pentru a-i atrage atenția. Dar el … avea ochi doar pt Shirin. Iubirea neîmpărtășită și umbrele unui frate mort din copilarie au împins-o spre o tentativă de sinucidere.

Primele indicii arătau că de vină ar fi profesorul care a avut o relație amoroasă necuvenită cu studenta sa. Ce decizie va lua Peri? Va spune adevărul și va salva cariera lui Azur sau va alege răzbunarea?

Veți afla doar citind cartea. Si credeți-mă că nu veți regreta! O lectură complexă, care vă va atinge sufletul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.