Stâlpii pământului

Stâlpii pământului

Un incendiu a făcut scrum orașul Kingsbridge. Sute de oameni au ars de vii, casele, cele mai multe din lemn, s-au transformat în cenușă iar comercianții care se aflau la târgul duminical și-au pierdut toată marfa. Singura care a rămas în picioare este clădirea în construcție a catedralei. Ridicată din piatră, a supraviețuit focului dar viitorul ei este sub semnul întrebării având în vedere că printre victimele incendiului se numără și Tom Constructorul, șeful șantierului.

Agnes murise în pădure imediat după ce-i născuse lui Tom cel de-al treilea copil. Rămas fără soție, cu doi copii flămânzi după el, fără un acoperiș deasupra capului și fără vreo speranță că lucrurile se vor schimba în viitor, Tom ia o decizie sub imperiul disperării. Abandonează pruncul pe mormântul mamei sale. Gândea că acesta nu avea nicio șansă la viață.

În căutarea catedralei

Însă de cum și-a lăsat în urmă fiul, a fost cuprins de remușcări. A doua zi se întoarce să recupereze nou-născutul, temându-se că acesta a fost mâncat de vreun animal sălbatic. Dar la movilița care îi servea drept mormânt lui Anges, nu se afla nici urmă de copil. Nelegiuita Ellen, o femeie cu ochii ca mierea, îi iese întâmpinare împreună cu fiul său, Jack. Tom află de la ea că pruncul este în siguranță. Fusese salvat de un călugăr și acum se află la o stăreție din apropiere. Ellen îl duce pe Tom la poarta stăreției unde într-adevăr vede că băiețelul este îngrijit de călugări. Mult mai bine decât ar fi făcut-o el.

Așa că pornește împreună cu cei doi copii mai mari, Albert și Martha, în căutarea unui loc de muncă. Celor trei li se alătură și Ellen cu Jack.

Între Tom și Ellen a fost dragoste la prima vedere. Călătoresc din oraș în oraș în speranța că, într-un final, Tom își va găsi de lucru. Visul lui era să construiască o catedrală. Însă acum ar fi acceptat orice numai să-și salveze familia. Din ce în ce mai slăbiți, drumeții sunt recunoscători când îl întâlnesc pe starețul Philip care le oferă cu generozitate din săculețul lui cu merinde. Realizând că acest om s-ar putea să fie unica lor șansă, Tom îl roagă să îi ofere un loc de muncă.

Focul salvator

Așa ajung la vechea catedrală Kingsbridge, unde Philip fusese de curând ales stareț. Primesc camera de oaspeți și se înfruptă cu pâine caldă cu legume. Din păcate, starețul nu avea o slujbă pentru Tom Constructorul, motiv pentru care trebuiau să plece din nou în pribegie. Jack, fiul lui Ellen, nu mai vrea cu niciun chip să sufere de foame și să hoinărească. Într-o noapte își face curaj și dă foc vechii clădiri din lemn a catedralei. Philip nu mai are acum de ales și trebuie să-l angajeze pe Tom să construiască o nouă catedrală.

După cum bate vântul

În Anglia erau vremuri tulburi. Fiul regelui murise, tronul rămânând fără moștenitor. Începe o bătălie crâncenă pentru putere, Regele Stephen luptând cu toate forțele împotriva Reginei Maud. Când căpeteniile sunt în conflict, e și normal ca poporul să se împartă în două tabere uriașe instalându-se anarhia. Conții și cavalerii se aciuiază într-una din aceste tabere și își trag foloasele care li se cuvin. Fiecare își pune interesul propriu pe un piedestal. Acum e momentul propice ca fiecare dintre ei să se afirme, indiferent de mijloace, în fața celui pe care îl susțin. William Hamleigh este probabil cel mai atroce aspirant la titlul de conte. O cere în căsătorie pe frumoasa Aliena, fiica contelui de Shiring. Tânăra nici nu vrea să audă de un asemenea mariaj, iar tatăl său o înțelege și nu o obligă să-i jure credință unui om pe care îl detestă.

Răzbunarea contelui

Familia Hamleigh nu acceptă ca fiul lor să fie refuzat și umilit, drept urmare pun la cale un atac mișelesc prin care cuceresc castelul contelui de Shiring pe care îl aruncă în închisoare. William o siluiește pe Aliena, forțându-l pe fratele ei mai mic să privească oribila scenă. Cei doi frați reușesc să fugă, iar Aliena își vede  pentru ultima dată tatăl întemnițat și îi jură că nu va renunța până fratele ei, Richard, nu va recupera titlul de conte și domeniul Shiring.

Aliena se apucă de comerțul cu lână, extrem de dificil pentru o femeie. Drumul o îndreaptă însă către starețul Philip care o susține în afaceri. Tânăra devine cel mai respectat și căutat comerciant de lână din Kingsbridge. Banii pentru ea nu mai sunt o problemă, devenind una dintre cele mai curtate femei din oraș. Cel mai stăruitor pretendent al ei era chiar Jack, fiul vitreg al lui Tom Constructorul.

Focul ucigaș

Asta până când răzbunătorul William Hamleigh, acum conte de Shiring, dă foc întregului Kingsbridge. Casele oamenilor s-au făcut scrum cel mai trist fiind e că nu exista familie care  să nu fi pierdut pe cineva în cumplitul incendiu. Printre victime se afla și Tom Constructorul, care reușise să înalțe o parte din catedrală.

Starețul Philip va trebui să găsească o modalitate de a continua construcția, de a reconstrui orașul și de a reda încrederea oamenilor.

Aliena va trebui să găsească o soluție să facă rost de bani pentru a-și susține fratele în slujba regelui și a-și respecta astfel promisiunea față de tatăl său, iar Jack va trebui să afle calea spre inima Alienei.

Cum reușește Ken Follet să împletească pe parcursul celor 1000 de pagini destinul acestor personaje și ce deznodăminte le-a pregătit? Vă recomand să citiți cartea.

Mi-a plăcut?

Da! Este o carte care merită citită din scarșă în scoarță. Ca de obicei, Ken Follet are darul de a suprapune ficțiunea peste realitatea istorică, de unde rezultă un roman captivant și în același timp educațional.

Follet își transportă cititorii în Anglia secolul al doisprezecelea și își așază personajele în perioada dintre naufragiul Corăbiei albe și asasinarea lui Thomas Becket.

În acest context, scriitorul și-a imaginat toate vicisitudinile care stăteau la vremea aceea în calea construirii unei catedrale. Printre anarhie, războaie civile și conți asupritori, ia naștere catedrala din Kingsbridge, un melanj între stilul arhitectural romanesc și cel gotic, care tocmai apărea în Europa.

Catedrala din romanul lui Follet, din păcate, nu există în realitate, însă ne-o putem imagina ca o pe combinație între catedralele din Wells si Salisbury din care scriitorul a cules elementele care au dat naștere frumoasei catedrale din Kingsbridge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.