Știați că…

Știați că…

George Eliot nu a fost un scriitor ci o scriitoare? Foarte talentată și apreciată de altfel. Dar a ales un pseudonim masculin, deoarece dorea ca opera ei literară să fie luată în serios. Și erau șanse mici ca acest lucru să se întâmple dacă semna romanele cu numele ei de femeie.

Și a mai avut un motiv pentru care a vrut să-și ascundă identitatea.

Numele ei adevărat era Mary Ann Evans și a fost fiica unui fermier bogat. Astfel, a avut un acces lesnicios la învățătură, acumulând de-a lungul timpului o cultură generală vastă.

După ezitări între credință și ateism și mai multe conflicte cu familia, Marry Ann îl întâlnește pe filozoful Heorge Henry Lewes, căsătorit și tată a trei copii. Dar având o relație deschisă cu soția sa, hotărăște să se mute împreună cu Mary Ann.

Când erau plecați în călătorii peste hotare, cei doi se purtau ca un cuplu căsătorit. Însă în Londra încercau să se evite și să afișeze o oarecare distanță.

Acesta a fost cel de-al doilea motiv pentru care scriitoarea nu a vurt să cunoască celebriatatea cu adevărata identitate. Pe lângă scepticismul legat de romanul unei femei, ar mai fi avut de îndurat și multe scandaluri și bârfe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.