Prima proiecție cinematografica din lume

Prima proiecție cinematografica din lume

la 13 februarie 1895 are loc brevetarea „Cinematografului Lumiere”. Frații Auguste si Louis Lumiere au inventat un aparat de filmat, de proiectie şi de copiat care le va aduce celebritatea. Prima proiecţie publică comercială a avut loc într-o cafenea din Paris pe 28 decembrie în același an.

Cei doi frați nu erau deloc încrezători în soarta aparatului lor. Considerau că este doar o curiozitate fără nicio utilitate practică. Se spune că imediat după prima proiecție Louis ar fi spus cu tristețe: Cinematograful este o invenție fără viitor.

Spre marea lor surpriză, cinematograful lor fermecase pe loc publicul. Iată ce scria un ziar local în ziua ce a urmat proiecției: „Deja am înregistrat și reprodus cuvinte vorbite. Acum, putem înregistra și viziona evenimente. Vom putea să ne revedem familiile mult timp după ce acestea vor dispărea.”

Imediat ce au realizat succesul și potențialul uriaș pe care îl avea invenția lor, Louis și Auguste au deschis cinematografe la Londra, la Bruxelles și la New York.

În 1986, frații Lumiere au înregistrat mai bine de 40 de filme, majoritatea reprezentând scene de familie din societatea franceză. Cerința din ce în ce mai mare, i-a determinat să angajeze cameramani pe care i-a trimis să filmeze peste tot în lume.

În decursul următorului deceniu, cei doi frați au realizat nu mai puțin de 1400 de filme, majoritatea păstrându-se și astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.