Tabăra

Tabăra

Hoțul adidașilor lui Clyde Livingstone a fost prins și încredințat poliției. Stanley Yelnats, un puști de 13 ani, susține că ”pantofii i-au căzut în cap în timp ce se întorcea de la școală”. Adidașii celebrului jucător au fost furați de la orfelinatul unde fuseseră donați. Toți banii obținuți din vânzarea pantofilor ar fi trebuit folosiți pentru copiii fără părinți.

Stanley Yelnats este întotdeauna la locul nepotrivit în momentul nepotrivit. Așa se întâmplase și acum. Pur și simplu niște adidași îi căzuseră în cap în timp ce se întorcea de la școală. Știe din poveștile părinților că singurul vinovat pentru aceste ghinioane  este stră-străbunicul bun-de-nimic-şi-hoţ-de-porci-împuţit care luase un porc fără să-l plătească.

Acum are două vaiante: 1) să meargă la închisoare sau 2) în tabăra Lacul Verde. Cum niciodată nu a fost în vreo tabără, alege varianta a doua. Măcar o să vadă și el cum e să pleci în tabără în vacanța de vară. Părinții lui sunt săraci și nu și-au permis niciodată să-l trimită.

A ajuns pe întuneric la Lacul Verde. Numai că spre surprinderea lui, nu vede niciun lac. Doar o casă cu doi copaci, singurii existenți într-o întindere de deșert. Și gropi. Foarte multe gropi.

Face cunoștință cu domnul Sir care îl informează scurt și la obiect că poate să evadeze. Nu-l orește nimeni, numai că va muri cu siguranță. Nu se găsește niciun strop de apă în tot Lacul Verde. Domnul Sir îl repartizează în cortul D unde tocmai se eliberase un pat.

HOLES [US 2003] SIGOURNEY WEAVER as Warden Walker, JON VOIGHT as Mr. Sir Date: 2003

Este întâmpinat cu superioritate de colegii lui teribiliști: Rază X, Magnet, Subraț, Strâmbul și Zero cel mai tăcut și retras dintre toți. Băieții îl informează că principala lor activitate este săpatul gropilor. Începând de la 4 dimineața. În fiecare zi, fiecare copil trebuie să sape o groapă de un metru jumătate adâncime și cam tot atâta lățime. Dacă se întâmplă să găsească ceva în timp ce sapă, dl Sir sau dl Pendanski vor fi informați de îndată.

Primele zile sunt îngrozitoare. Și sapa intră așa de greu în pământul uscat! Unde mai pui că e o arșiță îngrozitoare iar apa din bidon trebuie să-i ajungă toată ziua.

Dar încetul cu încetul se instalează rutina.

Stanley se împrietenește cu tăcutul Zero.  Îl învață să citească și spre surprinderea lui descoperă cât de ineligent este noul lui prieten. În schimbul ajutorului primit, Zero îl ajută pe Stanley la săpat. Doar nu degeaba își câștigase reputația de cel mai rapid săpător!

Asta până într-o zi, Stanley găsește în pământ un tub aurit, cu inițialele KB. Raza X vrea el să culeagă laurii descoperirii și îi anunță pe supraveghetori.

Se iscă o adevărată nebunie. Directoarea taberei se înființează lângă gropi și conduce chiar ea operațiunea. Băieții sunt presați să sape cât mai mult și cât mai adânc dar nimic nu mai iese la suprafață. Doar Stanley știe locul unde găsise tubul și nimeni nu săpa unde trebuie.

HOLES [US 2003] SIGOURNEY WEAVER as Warden Walker, JON VOIGHT as Mr. Sir Date: 2003

Odată cu presiunile la care sunt supuși băieții, izbucnesc și conflictele. Zero intră într-o altercație cu Pendanski și fuge din tabără.

De când prietenul lui a dispărut, Stanley numai la el se gândește. Oare o mai trăi? Dacă nu a murit de sete, sigur l-au mușcat șopârlele cu buline galbene. Nu, așa nu mai poate să stea! Trebui să se ducă să-și găsească amicul!

Pleacă așadar în căutarea lui. Străbate deșertul brăzdat de gropi și fără pic de apă.  Pe Zero îl găsește adăpostit sub o barcă răsturnată. Supraviețuise cu zeama din niște borcane vechi de o sută de ani pe care le găsise în ascunzătoarea sa. Dar de unde apăruseră aceste borcane? Cine făcuse acea zeamă dulce cu gust de piersici? Nimeni alta decât Kate Barlow, acea KB ale căror inițiale erau gravate pe tubul găsit de Stanley.

Trecuse un secol de când domnișoara Barlow fusese învățătoare la școala din Lacul Verde. Pe vremea aceea Lacul era viu. Avea apă și pești, copaci și vegetație. Și mulți piersici din ale căror fructe Kate făcea cel mai bun gem. Era foarte apreciată în sat și avea mulți pretendenți. Dar pe ea nu o interesa decât negrul Sam. Sam creștea și vindea ceapă și sucuri și loțiuni pe bază de ceapă, bune pentru diferite probleme de sănătate. Mergea peste tot cu iapa sa Mary Lou care mânca doar ceapă și era sănătoasă tun.

Când a începu să plouă în școală, Sam a reparat toată clădirea. Kate se obișnuise cu el. Se îndrăgostise de el și chiar l-a sărutat. Dar a avut ghinion. Îi văzuse chiar bârfitoarea satului. Cum putea domnișoara învățătoare să iubească un negru? Sam și-a atras toată furia sătenilor și a fost împușcat. De atunci nu a mai plouat niciodată în Lacul Verde. Iar Kate a devenit bandită. Jefuia oamenii la drumul mare. L-a jefuit și pe bunicul lui Stanley, primul Stanley Yelnats. A strâns o avere pe care se spune că a îngropat-o în terenul nisipos care fusese cândva fundul lacului. De aceea băieții sapă acum în disperare. Directoarea vrea să pună mâna pe averea lui Kate.

Acum Stanely și Zero își astâmpărau setea cu ce mai rămăseseră din gemurile lui Kate, iar foamea cu ceapa din vechile culturi ale lui Sam. Nu pot să stea o veșnicie ascunși sub barcă, dar nici nu vor să se întoarcă în tabără. Hotărăsc să se furișeze noaptea și să continue săpăturile la groapa de unde scosese Stanley tubul. Găsesc o valiză dar sunt descoperiți de directoare și atacați de șopârle veninoase.

Băieții scapă ca prin urechile acului și rămân și cu valiza care aparținuse chiar bunicului lui Stanley. Iar Zero se dovedește a fi nepotul doamnei Zeroni, cea de la care furase stră-străbunicul, porcul.

Ne-a plăcut?

Da!

Și mie și fetelor. Mai ales celei mari. Și acum îmi zice că vrea să mai găsim o carte care să o captiveze de la început, așa cum a fost ”aia cu Stanley”.

O poveste presărată cu aventuri, plină de mister, în care personajele din trecut se împletesc cu cele din prezent. Toul este povestit cu umor și ironie. O lectură plăcută și ușoară pe care v-o recomandăm cu drag.

Știați că?

  • Titulul original al romanului este Holes;
  • Cartea a fost ecranizată de studiourile Disney în 2003, scenariul fiind semnat chiar de Louis Sachar. În rolurile principale îi vedeți pe Shia LaBeouf, Sigourney Weaver și John Voight;
  • Autorul (născut îm 1954) este economist la origine iar mai târziu a urmat și cursurile Facultății de Drept ale Universității din California;
  • Opera sa cea mai cunoscută este  Sideways Stories From Wayside School pe care a scris-o noaptea. În timpul zilei lucra la un deposit de haine.

2 Replies to “Tabăra”

  1. Foarte frumos scris! Intrebarea fetitei mele de 12 ani este de ce numele in engleza e „Holes” si in romana „Tabara”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.