Refugiul

Refugiul

O chelnăriță de la Ivan’s a ucis un polițist care după primele cercetări pare a fi chiar soțul ei. Înainte de a fi împușcat mortal, acesta a incendiat magazinul principal din port. Polițistul aflase că soția lui avea o aventură cu proprietarul magazinului și a venit în Southport să se răzbune.

Katie Feldman a venit în Southport la începutul anului. A închiriat o casă la marginea orașului, aproape de pădure și s-a angajat la restaurantul Ivan’s. Colegii ei spun că este o fire foarte tăcută, care nu participă niciodată la micile lor petreceri și nu povestește niciodată nimic despre ea. Vine la servici, își face conștiincios treaba și imediat după program fuge acasă. Abia acum aflaseră și ei că numele  adevărat al colegei lor era Erin și nicidecum Katie.

Singura persoană de care se apropiase Katie era Alex, patronul magazinului universal din oraș. Alex este tatăl singur a doi copii. Soția lui, Carly, murise cu câțiva ani în urmă. De atunci își concentrează atenția doar asupra copiilor și a amagazinului. Nimeni nu l-a văzut cu vreo femeie până nu a apărut Katie în oraș.

Când a ajuns în Southport, Katie nici nu mai știa de cât timp nu mai mâncase. A avut noroc cu jobul de la restaurant. Tot bacșișul pe care îl câștiga și-l punea deoparte într-o cutie de cafea. Cheltuia doar strictul necesar pentru mâncare și chirie. Era fericită că reușise să-și aranjeze cât de cât cocioaba de la marginea pădurii.

A avut noroc și cu Jo, veina ei simpatică și vorbăreață. Aflase și ea, în sfârșit, cum e să ai o prietenă care să-ți vină în vizită și cu care să vorbești verzi și uscate la o sticlă de vin.

M519 Mimi Kirkland stars in Relativity Media’s „Safe Haven.” © 2012 Safe Haven Productions. All Rights Reserved.

Apoi a cunoscut-o pe Kristie, fetița proprietarului de la magazin. Îi plăcea să se joace cu ea cu păpușile și să-i facă desene pe care să și le lipească mai apoi pe frigider.

Așa l-a cunoscut mai îndeaprope și pe Alex, patronul magazinului universal. Partea proastă era că începuse să-l placă mai mult decât ar fi vrut și cu timpul a acceptat chiar să-și petreacă timpul liber cu el și cu copiii.

Cu siguranță nu și-ar fi dorit asta, dar ajunsese să îl iubească. Și el o iubea pe ea. Totuși simțea că trecutul încă nu e trecut și știa că undeva cândva, fantomele o vor găsi și îi vor distruge fericirea.

Kevin era fantoma de care fugea Katie. Se căsătorise cu el din iubire. Își dorise o familie adevărată și i-ar fi plăcut să-i dăruiască soțului ei și un copil. Dar el nu era încă pregătit.

Prima dată o bătuse în luna de miere. Își uitase ochelarii de soare la piscină iar el s-a enervat la culme când a văzut ce aiurită e Erin.

A crezut că nu se va mai întâmpla. Îl iubea și știa că și el o iubește. Dar bătăile au devenit zilnice și din ce în ce mai violente. Kevin nu avea de gând să se oprească iar ea nu putea face nimic. Ar fi mers la poliție dar el însuși era polițist. Și încă unul foarte apreciat. Așa că nu avea încotro. Trebuia să-i suporte bețiile și bătăile.

Cel puțin până va reuși să strângă suficienți bani să fugă cât mai departe.

Acum reușise în sfârșit, era departe de el, avea o viață nouă și o familie nouă. Dar știa că nu va dura.

De când plecase Erin, Kevin era beat întruna. L-au dat afară și de la secție. Singurul lui scop era acum să-și găsească soția și s-o aducă înapoi acasă. Și de când murise domna Feldman, vecina lor, aflase ce nume și-a luat și unde se află.

Așa că înarmat cu două pistoale și cu multe sticle de votcă, ajunge în Southport unde incendiază magazinul urmând să-i omoare pe toți cei pe care ea îi iubea.

Dar Katie mânată de dragostea pentru noua ei familie, reușește să-i salveze pe copii și în sfârșit să-și facă dreptate.

Acum sunt liberi să-și trăiască viața. Alex știe că ea e cea lângă care vrea să-și petreacă tot restul zilelor. Îi oferă scrisoarea pe care fosta lui soție o concepuse pe patul de moarte pentru viitoarea lui iubită.

Katie nu vrea să o citească singură ci împreună cu prietena ei Jo. Se îndreaptă deci spre casa vecinei care spre surprinderea ei este în paragină. Părea că nimeni nu mai locuise acolo de foarte mult timp.  Oare își imaginase prezența lui Jo? Să fi fost din cauza stresului posttraumatic?

Deschide scrisoarea și se freacă la ochi când vede că cea care îi scrisese era de fapt buna ei prietena Jo.

Mi-a plăcut?

Da…

Deși are un subiect oarecum banal, tipic hollywoodian, cartea este scrisă într-un mod atractiv și antrenant. Finalul este previzibil, însă scrisoarea lui Jo îi dă un farmec aparte, care pe mine m-a impresionat și mi-a dat niște fiori pe șira spinării J.

Știați că?

– Titlul original al romanului este Safe Heaven și a fost ecranizat îm 2013;

– Primul roman al lui Nicholas Sparks este The Notebook care a ajuns imediat bestseller și avut o ecranizare pe masură;

– Nicholas Sparks este absolvent de Studii Economice și a avut o mulțime de joburi înainte de a devni scriitor de succes. A fost chiar și agent de vânzări pentru o companie farmaceutică;

– Deși majoritatea cărților sale tratează povești de iubire, autorul refuză să fie încadrat în categoria scriitorilor de romane de dragoste ”siropoase”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.