Crimele Charlottei

Crimele Charlottei

Charlotte Bronte a complotat împreună cu iubitul ei la uciderea celor două surori ale sale Emily și Anne? Ce motive ar fi avut? Scriitorul James Tully susție că motivul ar fi lăcomia. Celebra creatoare a lui Jane Eyre ar fi vrut să fie unica moștenitoare a averii familiei.

Charlotte, Emilly și Anne și-au descoperit talentul literar încă din copilărie. Împreună inventau tot felul de povești, toate trei fiind posesoarele unor imaginații debordante. Mai întâi și le povesteau prin viu grai iar mai târziu au început să le aștearnă și pe hârtie.

Peste casa lor a planat întotdeauna moartea. Mama lor a murit de cancer, iar cele două surori mai mari au urmat-o la scurt timp îmbolnăvindu-se de tuberculoză. Și ca tabloul să fie și mai macabru, trebuie să menționăm faptul că un cimitir se afla chiar în spatele casei parohiale unde locuia familia Bronte.

Când au realizat că vor să devină toate trei scriitoare, surorile au făcut un pact: fiecare dintre ele va scrie un roman care va ajunge celebru. Totuși erau vremuri dificile, în care femeile nu își prea găseau locul în literatură. Așa că au decis să adopte pseudonime masculine și urmau să-și semneze operele cu numele Currer, Ellis și Acton Bell. Astfel fiecare dintre ele avea să-și păstreze inițiala prenumelui.

Domnișoarele Bronte și-au atinsc scopul cu vârf și-ndesat. Fiecare dintre ele a reușit să creeze personaje remarcabile în trei romane cae vor deveni toate clasice ale literaturii universale. Totuși mezina Anne a avut succes încă din timpul vieții cu a ei „Necunoscută de la Wildfell Hall”. „Jane Eyre” și la „Răscruce de vânturi” au avut nevoie de ceva mai mult timp pentru a deveni celebre.

Prietenia dintre surori a luat sfârșit în anul 1845 când la casa parohială apărut Arthur Bell Nicholls ca ajutor al tatălui lor. James Tully pretinde că Nicholls a sedus-o pe Charlotte și a întors-o împotriva lui Emilly și a lui Anne.

La doar patru ani de la sosirea acestui bărbat, Emilly, Anne și fratele lor Branwell erau morți. Niciunul dintre ei nu avea mai mult de 30 de ani și au murit la zece luni distanță unii de alții. Tully susține că au fost otrăviți contrar datelor istorice care atestă că toți au murit de tuberculoză.

În 1854, după ce toți frații ei muriseră, Charlotte și Arthur Bell Nicholls s-au căsătorit în ciuda obiecțiilor bătrânului Bronte. Și tragedia a continuat. La mai puțin de un an de la nuntă, Charlotte a murit neapucând să-și nască copilul. Soțul ei devenea astfel unicul moștenitor al celebrei familii.

James Tully era atât de convins de teoria sa, încât a încercat să publice o operă de non-ficțiune, tip documentar, în care să o expună pe larg. Nu a găsit însă nicio editură dornică să accepte, așa că singura metodă a fost să scrie un roman de ficțiune în care și-a inserat dovezile. Povestea lui, „Crimele Charlottei Bronte” este spusă de o menajeră a familiei și a devenit best-seller așa cum era de așteptat. Interesant este că mulți cititori i-au dat dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.