Joseph Pulitzer

Joseph Pulitzer

Pe 10 aprilie 1847 se năștea Joseph Pulitzer, cel care a dat numele celebrului premiu râvnit de jurnaliștii din toată lumea. De premiu am auzit cu toții, dar cine a fost omul? Deși s-a confruntat cu probleme de vedere întreaga viață și s-a retras din presă aproape orb, nimic nu l-a oprit să ajungă unul dintre cei mai de succes jurnaliști la nivel mondial.

Joseph pulitzer s-a născut într-o familie înstărită din Austro-Ungaria, pe malul Mureșului, în apropierea orașului Nădlac. Tatăl său era evreu, iar mama nemțoaică.

Copilăria și-a petrecut-o la Budepesta, unde a avut parte de cea mai aleasă educație. A fost trimis la școli private și era sub oblăduirea unor profesori particulari.

La 17 ani, tânărul Pulitzer a vrut să se înroleze în Armata Austriacă. A fost însă respins din cauza vederii slabe și a sănătății sale fragile care i-au dat toată viața de furcă. Nu a renunțat la o carieră militară și în cele din urmă a fost recrutat la Hamburg pentru Armata Unionistă. A plecat astfel în America unde a luptat în Războiul Civil de partea Nordului.

După război, Joseph Pulitzer a ajuns în orașul Saint Louis din Missouri. S-a întreținut singur, a avut diverse slujbe ca hamal și chelner în timp ce principala sa grijă a fost să își îmbunătățească engleza, pe care nu o vorbea aproape deloc. Pe lângă studiul lingvistic, Pulitzer a început să frecventeze biblioteca orașului pentru a învăța singur Dreptul.

Și chiar la această bibliotecă, viața l-a împins pe drumul său. În 1868 l-a întâlnit aici pe ziaristul Carl Schurz, editor la ziarul german „Westliche Post”, care i-a oferit o slujbă de reporter.

Avea doar 25 de ani când a devenit editor al ziarului, asta după ce a devenit cetățean american și a fost admis în barou. În 1978 a ajuns coproprietarul publicației. De aici, ascensiunea lui a fost fără opriere.

A început să atace subiecte delicate și senzaționale care i-au asigurat succesul. A demascat fraudele copaniilor de asigurări, corupția sistemului politic și a politicienilor precum și mizeria acunsă în spatele istituțiilor. În mod evident, și-a atras și mulți dușmani, dar nimeni din breaslă nu văzuse până atunci asemenea tiraje.

La 43 de ani era aproape orb, motiv pentru care s-a retras din redacție. Asta nu înseamnă că s-a retras și di breaslă. A continuat să-și supravegheze afacerile, mai de la distanță, dar cu aceeași hotărâre caracteristică.

A murit la 64 de ani pe fondul unei insuficiențe cardiace. Prin testament a donat două milioane de dolari pentru ca o Școală de Jurnalistică să se înființeze în cadrul Universității Columbia. Un an mai târziu, în anul 1912, aceasta și-a deschis porțile pentru studenți. Tot prin testament, Pulitzer a a fondat premiile care îi poartă numele. Aceste distincții se decernează anual încă din 1917 pentru 21 de categorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.