Mary Poppins

Mary Poppins

Lux și voie bună la premiera ultimei producții Disney care a avut loc în Los Angeles. Cu siguranță va fi un film care va doborî multe recorduri. Dar, din mulțime se distinge o doamnă cu lacrimi în ochi. Și nu, nu sunt lacrimi de fericire sau de mulțumire, ci de furie. De furie pentru că toate personajele ei au fost omorâte cu bestialitate și înlocuite de actori total nepotriviți. Iar desenele alea animate prostești care apar în film, sunt picătura care a umplut paharul. Niciodată nu îl va ierta pe Walt Disney pentru faptul că i-a distrus eroina la care muncise cu atâta minuțiozitate.  

Walt Disney a descoperit-o pe Mary Poppins din perspectiva unui tată obișnuit. Fiica lui o adora, iar el i-a promis că va face un film despre personajul ei preferat. La valoarea lui era floare la ureche! Dar încă nu o cunoscuse pe creatoarea celebrei dădace, scriitoarea P. L. Travers.

Disney a avut nevoie de aproape 20 de ani pentru a o convinge pe autoare să-i vândă drepturile. A reușit numai când aceasta a ajuns la un pas de faliment și a fost cuprinsă de disperare. I-a plătit 100 000 $ și un procent de 5% din totalul încasărilor.

Numele ei a fost Helen Lyndon Goff , s-a născut la 9 august 1899 în Qeensland, Australia și a fost al treilea copil al unui bancher bețiv. Tatăl ei a murit când avea doar 7 ani, iar mama nu era prea implicată în creșterea copiilor. O perioadă chiar dispare din viața lor și îi lasă în grija lui Hellen. Fiind sora mai mare, încerca să-și liniștească frățiorii inventându-le povești și punând fără să știe bazele cărților cu Mary Poppins. Mama lor a revenit într-un târziu dar a dovedit că nu poate avea grijă de copii. Drept urmare, cei mici au ajuns în grija unei mătuși cu trăsăturile dădacei, așa cum va fi ea portretizată mai târziu. De altfel și dl. și dna. Banks sunt construiți după chipul și asemănarea părinților lui Hellen.

A fost de mică pasionată de povești, iar în adolescență a început să scrie articole prin diferite reviste. A cochetat și cu teatrul făcând parte dintr-o trupă cu care a colindat întreaga țară. Numele ei de scenă a devenit Pamella Lyndon Travers (P. L. Travers).

Mary Poppins s-a născut într-o iarnă când P. L. era răcită și se plictisea în patul său. Cartea a apărut în 1934 și a avut un succes instantaneu.

În 1961 studiourile Disney au trasat conturul unui film al cărui personaj principal avea să fie Mary Poppins. I-au trimis schițele lui Travers, dar aceasta s-a arătat foarte sceptică. Walt Disney a trecut la artileria grea petru a atinge corzile sensibile ale scriitoarei. Cu asta nu putea da greș! O invită personal în California unde îi oferă un tur privat al studiourilor, o plimbare în Disneyland, o limuzină personală și cazare într-un apartamentul luxuriant al unui mare hotel.  Dar doamna Travers rămâne rece și impasibilă. Nu este deloc impresionată.

Walt Disney își pierde pe moment răbdarea și pleacă la Palm Springs. O lasă pe scriitore cu scenaristul și cu cei doi compozitorii ai coloanei sonore, în speranța că ei vor reuși să o convingă. Travers a înregistrat toate acete discuții care se mai păstreaza și azi.  S-a lăsat înduplecată numai pentru că era aproape falită. Dar nici după ce a semnat nu a încetat să fie o pacoste pentru Disney. Nu îi plac actorii, nu îi plac cântecele, nu îi place scenariu și mai mult decât orice urăște desenele alea animate.

FILMUL

Walt Disney a știut de la început cine va fi Mary Poppins a lui. O văzuse cu ceva timp în urmă într-o piesă pe Broadway și o considera perfectă pentru rol. Numai că ea ezită.  Este însărcinată și își dorește foarte mult să joace în musicalul My Fair Lady. Dar Disney și-o dorește atât de mult încât îi spune că va începe filmările după ce se va naște copilul și chiar după ce se vor termina filmările la My Fair Lady, în caz că i se va oferi rolul Elizei Doolittle.  Mai mult decât atât și soțului ei i se oferă un job foarte bine plătit de designer vestimentar al studiourilor Disney. Cine să fie această tânără pentru care Disney era dispus să-și amâne cu câțiva ani buni proiectul? Nimeni alta decât Julie Andrews.

Și dorința lui Disney avea să se împlinească. Julie Andrews a pierdut rolul Elizei Doolittle în favoarea lui Audrey Hepburn și a acceptat rolul lui Mary Poppins. A pierdut rolul Elizei dar a câștigat rolul Mariei din Sunetul Muzicii care avea să apară un an mai târziu. Robert Wise care era și el în căutarea unei dădace pentru cei șapte copii von Trapp, a venit să o vadă pe Andrews la studiourile Disney. A plăcut-o așa de mult încât i-a oferit rolul pe loc.

Travers o place și ea pe Andrews, dar nu o vede potrivită pentru Mary Poppins. Este o prezență mult prea dulce și blândă față de cum o construise ea pe dădacă. Pe Dick Van Dyke nu îl poate suferi. Ea îl voia pe Laurence Olivier

David Tomilson, Mr. Banks, nu știe dacă va face față unui musical, având în vedere că niciodată nu cântase într-o manieră profesionistă. Nu numai că s-a descurcat foarte bine, dar și el și Julie Andrews le-au împrumutat vocile și desenelor animate care apar în film și pe care Travers le detestă cu atâta tărie. 

Pentru coloana sonoră a filmului au fost angajați frații Sherman. Cum era de așteptat nici ei nu au avut o viață ușoară cu exigenta și capricioasa scriitoare. Ura melodiile care aveau să apară în film și voia să le scoată una câte una. Pentru Stay Awake, chiar Julie Andrews a sunat-o și a insistat personal să rămână pe coloana sonoră.  Definitivarea muzicală a durat doi ani și jumătate și când a fost gata, P. L. Travers încă nu semnase.

Cuvântul ”supercalifragilisticexpialidocious” , devenit un fel de marcă a acestui film a fost și motivul unui proces. O variantă similară a acestui cuvânt, „Supercalafajalistickespialadojus”, a apărut într-un câtec al Gloriei Parker din anul 1949. Walt Disney a fost acuzat de plagiere dar avocații lui au demonstrat că de fapt ”inventatorii ” acestui cuvânt au fost niște studenți care l-au folosit în ziarul  universității în 1931.

Până la acel moment, Mary Poppins a fost cel mai costisitor film produs de studiourile Disney. Dar toate eforturile au meritat. Walt Disney însuși l-a considerat cea mai mare realizare a carierei sale.

Noaptea oscarurilor a fost de vis. 13 nominalizări și 5 premii, printre care cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună muzică și cel mai bun film.

Succesul imens pe care l-a avut Disney, i-a făcut și pe alții să spere la o continuare a celebrului musical. Însă nu avea să se întâmple prea curând. P. L. Travers nici nu voia să mai audă de alte ecranizări ale americanilor.

O nouă Mary Poppins nu va mai vedea lumina reflectoarelor decât 50 de ani mai târziu, la 20 de ani de la moartea scriitoarei. Nu putem decât să ne imaginăm cum ar fi reacționat P. L. Travers de data aceasta la premieră…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.