Nuntă în cer

Nuntă în cer

Mircea Eliade

De ce unul dintre cei mai în vogă scriitori din București nu a mai scris nimic în ultimul an? Romancierul Andrei Mavrodin, a devenit cunoscut cititorilor datorită poveștilor sale originale de dragoste. Persoane din anturajul său spun că autorul ar fi căzut în mrejele unei tinere misterioase. Ce anume a provocat dispariția lui Mavrodin din peisajul literar și cine este fata de care s-a îndrăgostit? #recenzie Nunta in cer

Andrei Mavrodin nu se aștepta și nici nu era foarte dornic să cunoască dragostea adevărată. Îi era suficient doar să scrie despre ea.

Pe Ileana a cunoscut-o la o petrecere a unui preten de-al său arhitect. Cânta la pian. Mâinile ei grațioase și chipul ușor trist și obosit l-au fermecat pe loc. Nu-și mai putea lua ochii de la tânăra necunoscută.

Ileana era mereu prezentă în gândurile lui. Știa că se îndrăgostise iar ea îi împărtășa dragostea. Așa ceva nu mai simțise până atunci: o iubire atât de profundă, ca și cum sufletele lor ar fi fost unul singur. Părea ireal, ceva ce numai în cer ar putea fi posibil.

Nu mai aveau nevoie de nimeni și de nimic în jurul lor. Doar de căldura celuilalt. Trăiau ei doi și iubirea lor nepământeană.

Andrei nu mai simțea nevoia nici măcar să scrie. Iar atunci când Ileana insista să nu renunțe la cariera lui, se ducea în birou, dar rândurile pe care le scria erau lipsite de orice consistență.

Deși iubea și era iubit, ceva îl preocupa: trecutul Ilenei.  Aflase de la ea că  mai fusese o dată îndrăgostită. Despărțirea de fostul iubit i-a adus atât de multă suferință încât a trebuit să plece din țară câțiva ani spentru a-și obloji rănile. Nu știa însă amănunte. Ileana nu îi spusese niciodată cine era bărbatul, de ce se despărțiseră sau cum era viața lor împreună.  

Cert este că aproape înnebunise de gelozie când o văsuse într-o zi stând de vorbă aprins cu un băiat înalt. „E fratele meu.” Așa îi spusese. Dar liniștea dispăruse din sufletul său, făcând loc suspiciunii.

Credea că un concediu departe de București va fi benefic. Au plecat la Veneția. Dar nu a putut să se bucure de frumusețile orașului italian. Odată ajunși, Ileana i-a spus că mai fusese cândva acolo. Oare cu cine? Nu suporta să și-o imagineze mergând de mână cu altul, prin aceleași locuri pe unde acum pășește alături de el.

Ajunși în București, Ileana îi mărturisește că-și dorește să devină mamă. Un copil ar face-o să se simtă împlinită.

Dar Mavrodin era deja împlinit. Simțea că el și ea sunt un singur suflet. Un copil ar fi în plus în fața acestui întreg. Nu era dispus să împartă iubirea cu nimeni, chiar dacă era vorba de copilul lui și al femeii iubite. Pur și simplu nu se simțea în stare să îndeplinească dorința cea mai arzărzătoare a iubitei.

Refuzul lui Andrei, precum și gelozia lui dusă la extrem, o determină pe Ileana să plece definitiv din viața lui.

Asta fusese povestea marii sale iubiri, care se materializase în cele din urmă într-un nou roman de succes: Nuntă în cer.

Acum, Mavrodin se afla la o cabană de vânătoare, la gura sobei împreună cu un companion căruia tocmai i se confesase.

Barbu Hasnaș ascultă cu interes și simte nevoia să-și descarce și el sufletul. Era un om de afaceri chipeș și  înstărit, cunoscut drept un Don Juan în lumea mondenă a capitalei. Când actuala iubită, Clody, îi face cunoștință cu Lena „ultima fecioară”, viața lui se schimbă radical. În frumoasa Lena o recunoaște pe copila pe care o ajutase în urmă cu câțiva ani să-și regăsească mătușa.

În anii care trecuseră de atunci se tot întrebase ce se mai întâmplase cu fata aceea sfioasă. Acum… o avea în față!. Nu mai era deloc copila pe care o cunoscuse în tren, în vreme de război. Era o tânără stilată și sofisticată, ce nu se lăsa abordată cu ușurință.

Momentul prielnic pentru a se apropia de ea, l-a găsit tot într-un tren. Ea călătorea la Veneția iar el a decis să o urmeze. Acolo, frumoasa Lena i-a cedat și i-a mărturisit că îl iubește cu ardoare. Îi dădea și lui cinci zile să se îndrăgostească la nebunie de ea. Și predicția s-a adeverit.

Barbu a renunțat la viața haotică de burlac și a cerut-o de soție. Cei doi trăiesc o poveste de dragostea așa cum el nu și-ar fi imaginat vreodată.  După trei ani voia și mai mult. Își dorea cu ardoare un copil.

Însă Lena nu îi împărtășea dorința. Nu își dorea maternitatea. Hasnaș reacționează impulsiv și revine pentru o noapte la viața depravată de dinaintea căsătoriei. Aventura îl costă divorțul și pierderea pentru totdeauna a Lenei.

Mi-a plăcut Nuntă în cer de Mircea Eliade?

E imposibil să nu-mi placă ceva scris de Eliade. Misterul, pasiunea și zbuciumurile sufletești ale personajelor, dau naștere la o dramă sumbră și presărată din plin cu elemente mistice. Doi bărbați, o femeie și două iubiri atât de puternice încât nu au nicio șansă de a se împlini pe pământ. Orice recenzie este sărăcăcioasă și de prisos. Vă recomand să citiți cartea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.