O lungă petală de mare

O lungă petală de mare

După o călătorie de o lună fără o zi, nava Winnipeg a ajuns in Chile. La bordul ei s-au înghesuit 2200 de refugiați spanioli, cu sufletele pline de speranță că vor începe o nouă viață. Haosul s-a instalat în Spania de când fasciștii au ajuns în fruntea țării. Cetățenii republicani fie au fost trimiși în lagărele de concentrare, fie au fugit în Franța, unde nu erau doriți de autorități și trăiau în condiții mizere. Cum au fost aleși cei 2200 de norocoși și cine i-a adus în Chile? Click pe link și veți afla.

Poetul chilian Pablo Neruda a fost impresionat de soarta spaniolilor după războiul civil care le-a zdruncinat țara din temelii. A făcut lobby pe lângă președinte, a fost numit consilier și trimis la ambasada chiliană din Paris. A primit în cele din urmă permisiunea de a aduce peste ocean 2000 de refugiați din Franța, cu condiția de a selecta doar persoane docile, fără prea mute studii și personalitate. Poetul nu împărtășea însă părerea conaționalilor săi, micul vas cargo umplându-se de medici, artiști și tot felul de intelectuali. Printre ei și Victor Dalmau cu soția sa Roser și fiul lor Marcello. 

Pablo Neruda

Victor se născuse într-o familie de condiție medie, cu părinți intelectuali și cu un frate coleric și războinic. Li se alătură și Roser, o fată de țărani, săracă, dar cu o ureche muzicală fantastică.

Victor și-a dorit mereu să devină medic. După doi ani de facultate, a fost nevoit să renunțe la medicină și să plece pe front. Chiar și cu studiile nefinalizate, tânărul Dalmau și-a arătat măiestria în salvarea celor pentru care nu mai exista salvare.  A ajuns rapid în prima linie de chirurgie a frontului făcându-și o misiune în a ajuta soldații grav răniți.

Roser crește alături de băieți și începe să se îndrăgostească de Guillem. Pasiunea dintre cei doi, duce la apariția lui Marcello, pe care însă tatăl său nu mai apucă să îl cunoască.  După ce Francisco Franco a venit la putere și s-a autointitulat El Caudillo, Victor și-a dat seama că singura șansă pentru el și familia lui era fuga. Reușește cu chiu cu vai să ajungă să ajungă în Franța. Pe drum, condițiile grele l-au obligat să se despartă de Roser, aflată în ultima lună de sarcină. După o lungă perioadă petrecută într-o tabără de refugiați aflată o plajă, unde  oamenii mureau pe capete, Victor o reîntâlnește pe Roser și o ia de nevastă pentru a se putea îmbarca pe vasul lui Neruda. O căsătorie de circumstanță, între cei mai buni prieteni, el promițând să îi fie mereu alături și să-l crească pe Marcello ca și cum ar fi propriul lui fiu.

Francisco Franco

Pe pământ chilian, familia Dalmau s-a adaptat imediat. Ea cu muzica, el cu medicina. Și-a terminat studiile și în scurt timp a devenit cel mai apreciat chirurg cardiolog din țară. Contuiau să se comporte ca prieteni, fiecare având propriile aventuri amoroase. Au avut un trai liniștit până când turbulențele politice i-au zdruncinat iar din temelii.  Președintele Allende a fost ucis într-un puci militar violent iar la putere a venit Augusto Pinochet cu un regim dictatorial. Iată-i deci pe Victor, Roser și Marcello din nou nevoiți să ia drumul exilului. De data aceasta au plecat în Venezuela, nu înainte ca celebrul medic să facă o vizită într-un lagăr de concentrare.

Pentru gustul lui Victor, noua lor patrie era locuită de oameni mult prea petrecăreți și gălăgioși. Tânjeau după Chille și după Spania, deși aveau o existență mai mult decât decentă. Ajunși la bătrânețe, amândoi sperau că vor muri într-una din țările pe care le considerau acasă.

Vor reuși să se întoarcă? Veți afla doar citind romanul. Un roman complex, în stilul clasic al autoarei  Isabel Allende, în care acțiunea se întinde pe parcursul unei vieți întregi. Personajele sunt bine conturate, puternice și te atrag cu putere în viețile lor.  Iar scenele războiului și evenimentele politice sunt descrise magistral.

Fapt divers

  • Povestea lui Victor Dalmau a fost inspirată de un inginer, bun prieten al autoarei, Victor Pey. Acesta a murit la vârsta de 103 ani, chiar înainte să primească manusricul;
Victor Pey
  • Isabel Allende este nepoata președintelui Salvador Allende.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.