Misterul morții lui Edgar Allan Poe

Misterul morții lui Edgar Allan Poe

3 octombrie 1849. Pe o stradă din Baltimore, un cetățean găsește un bărbat căzut la pământ și aflat într-o stare deplorabilă. Era semiconștient, murdar și avea părul slinos. Hainele nu îi aparțineau, fiindu-i mult mai mari. Încercând să îi acorde primul ajutor, cetățeanul care era și publicist, îl recunoaște cu stupoare pe Edgar Allan Poe. Cum a ajuns scriitorul să zacă într-un oraș în care nu locuia și în care nu se știe să fi avut vreo treabă? Moartea lui Poe reprezintă una dintre cele mai mari enigme ale literaturii. Care sunt teoriile halucinante vehiculate de-a lungul timpului?

Pe 27 septembrie, Poe plecase de la casa lui din Richmond, Virginia spre Philadelphia. Trebuia să se întâlească acolo cu o amică pe care urma să o ajute să-și publice poeziile.

Găsit murdar și aproape inconștient

Nimeni nu a mai știut nimic despre el până la data de 3 octombrie, când Jospeh Walker, un tipograf care lucra pentru ziarul Baltimore Sun, l-a găsit întins pe o stradă, într-o stare jalnică. Era murdar, semiconștient și îmbrăcat în haine care nu erau ale lui. Nu știa cum a ajuns acolo și nici ce se întâmplase cu el în ultimele zile. Singura informație coerentă oferită de scriitor a fost numele lui Joseph E. Snodgrass, un vechi prieten și editor.

Acesta a venit în scurt timp și împreună cu Walker l-au dus pe scriitor la spital. Avea febră mare și delira. În ultimele patru zile de viață, Poe suferea de halucinații în timpul cărora îl striga obsesiv pe un anume Reynolds. Nici familia și nici prietenii nu au identificat vreun personaj cu acest nume în viața lui.

Poe a murit în dimineața zilei de 7 octombrie, într-o duminică.

Cauza morții, un mister!

Cauza morții nu a fost niciodată stabilită. Pe actul de deces s-a scris „frenită” o inflamație a creierului. Dar ce a dus de fapt la acest diagnostic, nu se știe exact nici în ziua de azi.

În presa vremii s-a vehiculat ideea de turism electoral. Fiind găsit prăbușit tocmai în zi de alegeri, îmbrăcat în alte haine, se presupunea ca a fost acostat de o bandă care l-a îmbătat și l-a obligat să voteze de mai multe ori același candidat. Victima era deghizată la fiecare vot pe care îl acorda, această practică fiind destul de des întâlnită în epocă.

O altă variantă ar fi fost că a băut peste limitele lui, el suferind oricum de o intoleranță la alcool.

Unii erau de părere că rabia ar fi fost cauza decesului.

Alții insistau că a fost o crimă. Poe era logodit cu o tânără a cărei familie era total împotriva relației lor. Se spunea că ar fi recurs chiar și la amenințări.

Studiile mai recente și deshumările repetate au exclus ipoteza alcoolului și a rabiei. A apărut în schimb o nouă teorie. Este foarte probabil ca scriitorul să fi avut o tumoare pe creier de care să nu fi știut. O formațiune calcifiată care se afla în craniu ar fi dovada care să susțină această variantă.

Oricât de tragic a fost sfârșitul lui la doar 40 de ani, totuși nu putem să nu remarcăm că a fost o moarte demnă de povestirile lui macabre și pline de mister.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.